TV 2 har lavet en ny programserie, der sætter fokus på mobning. Vi følger danseren Silas Holst’ kamp mod mobning.
Og vi kan allerede nu afsløre, at Net-mobning.dk er med på sidelinjen. Er du?
Se TV 2’s pressemeddelelse herunder.
Pressemeddelelse – TV 2
Silas’ opgør: Ikke mere mobning
Silas Holst tager kampen op imod mobning i ny TV 2- programserie, ”Silas’ opgør”, der har premiere tirsdag 8. januar kl. 20.50.
Du kender ham måske som danser i TV 2-programmet ”Vild med dans” – eller også har du måske set ham i en teaterforestilling. Silas Holst. Kæk, dygtig og fuld af selvtillid. Eller sådan virker det i hvert fald, når man ser ham. Men virkeligheden er en anden, for Silas bærer på en tung byrde, som blev lagt på ham fra første skoledag.
Som seksårig begyndte Silas Holst i 0.klasse på Johannesskolen på Frederiksberg, og det var en dag, han havde set frem til med længsel og glæde. Men meget hurtigt blev forventningen om den glade skolegang vendt til det modsatte – og det
mod, som Silas mødte op med, skulle snart tages fra ham.
For Silas blev udsat for massiv mobning fra de andre børn. Det var daglige tilråb som ”homo” og ”fede svin”, mælk, der blev smidt efter ham, ting, der blev taget fra ham. Oplevelser, der betød selvmordstanker. Oplevelser, som den dag i dag, som 30-årig, stadig sidder dybt i ham.
For mange børn mobbes
Mange børn har det som Silas. Seneste opgørelse fra Børnerådet (2008) viser, at omtrent hver fjerde skoleelev har oplevet at blive mobbet inden for de seneste to måneder. Næsten hver tiende fortæller, at de er blevet mobbet mindst et par gange inden for den seneste måned. Mobbet af dem, der skulle være deres venner. Mobbet med de grimmeste gloser, opleve at blive udelukket fra fællesskabet, mærke at de får ondt i maven, når de nærmer sig skolen.
Måske søger de ly på skolens toiletter for at slippe for deres mobbere og for at græde i skjul. Ligesom Silas gjorde det, dengang han var barn. Silas ved, at der er mange børn derude, der må stå model til lige præcis det, han blev udsat for i sin skoletid, og det vil Silas gøre noget ved. For børn skal ikke finde sig i mobning.
Seks unge mobbeofre
I otte nye programmer samler Silas derfor seks unge fra hele landet, der alle har oplevet mobning. Sammen med psykolog Anna Bjerre tager Silas de seks unge med på camps, hvor de skal lære at overskride deres egne grænser og derigennem få genopbygget deres nedbrudte selvværd og lære at tale højt om mobningen. For det at tale højt om mobningen er første skridt til at bekæmpe mobning. I tæt samarbejde med forældrene, skole og egne eksperter vil Silas få de seks unge til at forstå, at det ikke er dem, der er noget galt med. Og det kan lade sig gøre at stå imod mobning.
– Jeg er hverken pædagog eller psykolog, men jeg har på egen krop prøvet det, som vores seks unge står midt i, og jeg ved, hvordan det føles. Jeg kan ikke love dem, at de aldrig bliver mobbet igen, men jeg kan give dem nye måder at tænke på og klare sig på, og forhåbentlig gøre dem stærkere og i stand til at sige fra og i det hele taget bare tale om problemerne, siger Silas Holst.
Tal om det
For det var noget, Silas ikke selv gjorde. Talte om det. Han fortalte ikke sine forældre, hvad han hver dag blev udsat for i skolen, for han syntes, det var flovt, og var sikker på, at hans familie også ville synes det. Og lærerne greb ikke ind – måske fordi de ikke så det. Måske fordi de ikke var rustet til at håndtere mobning, fortæller Silas:
– Mobning har eksisteret altid, og selv om vi ved en hel masse om det, er det kun blevet værre – også fordi vi i dag kan blive mobbet hele døgnet rundt – på facebook, på mobilen, med sms’er. Da jeg var barn, havde jeg mit frirum, når skolen var overstået. I dag har de mobbede børn aldrig fri. Ja, selv voksne mobber hinanden, siger Silas Holst.
Der er premiere på Silas’ opgør” tirsdag 8. januar kl. 20.50 på TV 2.
Hej Silas.
Jeg har meget stor respekt for dig at du gør det du gør, det er så flot. Alle der har prøvet mobning (incl mig) ved hvor hårdt det er og hvor meget det kræver at komme op igen. Jeg er nu 54 år og selv i mit voksenliv er jeg blevet mobbet på en arbejdsplads. På det tidspunkt havde jeg bestemt mig for, at nu kunne det fandme være nok, jeg VILLE bare ikke finde mig i det mere. Så vedkommende fik at vide at jeg talte pænt til ham, så kunne han også tale pænt til mig.
Vedkommende mobbede også en kollega og da jeg fandt ud af det, så sagde jeg at det skulle stoppe øjeblikkelig, vi er voksne mennesker og hvis vi ikke kan finde ud af at opføre os ordentlig, så måtte vi have arbejdstilsynet ud. Det skal siges at vedkommende var souschef. Det stoppede fra dag til dag og arbejdsklimaet blev rigtig godt.
Jeg var meget længe om at turde gøre det og ville ønske jeg havde turdet sige fra noget før, men alle gør jo tingene i hver deres tempo.
Stort stort knus til dig Silas :0)
Kære Anette
Tak for din kommentar til Silas. Den skulle være sendt videre.
Som jeg kan forstå dig, er du blevet mobbet som barn – og nu også som voksen.
Voksen-mobning kan også være meget ulykkeligt, og kan bestemt være meget meget hårdt. Det gør bare så ondt at være den, som mobningen rammer.
Det er utroligt flot, at du fik sagt fra over for din chef og din kollega var formentlig også taknemmelig for at du greb ind. Det gør ondt at blive mobbet, men det gør også ondt at se andre man holder af blive mobbet. Vær stolt af dig selv, Anette.
Kh
Hej. Jeg arbejder i en klub om dagen. Vi ” havde ” pige som blev mobbet i skole og det fuldte med over i klubben. Hvilket vi prøvede at stoppe, men kunne ikke være alle steder helle tiden. Så fik en af mobberne den ide, at han ville lave en film. Fik selv ideen at den skulle handle om mobning. Pigen der blev mobbet skulle have hovederollen. Smil . Nu har de arbejdet på den i 3 dage og fortsætter på mandag. Nu håber og tror jeg ikke at de kan mobbet denne pige mere efter det samarbejde de har haft her. Jeg vil forsøge at rose dem på en måde så andre børn i klubben kan forstå at man ikke mobber. Har du et forslag ? Med venlig hilsen Sanne
Hej Sanne
Det var da super godt, at det filmprojekt bliver realiseret – også at i voksne i klubben giver “rum” til det. Måske har mobberen fortrudt sin mobning, idet han kom på ideen med filmen. Hvordan har de øvrige mobber forholdt sig til det?
I forhold til at brede temaet mobning ud, er det jo en unik mulighed i har her. Et forslag kan være, at i benytter muligheden og lave en slags temaeftermiddag, eller workshop, hvor i bringer emnet mobning op, fx ved at lade børnene interviewe hinanden. I kan så eksemplificere ved at vise filmen. Det kan muligvis være med til at bryde det mobbemønster, der er i jeres klub – som jo egentlig er ved at blive brudt via filmprojektet. Om filmen så bør vises som indledning eller afslutning af fx en temaeftermiddag er vel afhængig af, hvad i ellers får på “tapetet”.
Jeg tror, at det på en måde vil bundfælde sig mere hos jeres børn, hvis de på en eller anden måde selv arbejder med temaet ‘mobning’ og derved skaber sammenhæng mellem buskabet i filmen og mobning relateret til sig selv. Måske er det en ide, at inddrage skolen i en evt. workshop eller lignende.
Bh
Hej 1000 tak for svaret. Jeg vil bruge dit forslag med interview hinanden og hvis de lyst se filmen sammen i klubben. Hvor vi også vil hygge. Hilsen susanne
Selv tak 😉 God fornøjelse med dagen.
Bh