Net-mobning.dk har haft fornøjelsen af at tale med Silas Holst, der ærligt fortæller om sine oplevelser med mobning.
Hvordan han som mobbeoffer i skoletiden, den dag i dag som voksen, stadig ind i mellem er påvirket af det ubehag, han oplevede som barn og ung. Silas Holst er i morgen aktuel i programserien “Silas’ opgør” på TV 2.
En barsk skoletid
Silas oplevede selv i folkeskolen, hvad det vil sige at blive mobbet og har haft forfærdelige dage i skoletiden.
Først efter endt skoletid, kunne han ”leve livet”. Frygten for mobningen og karakteren deraf, ændrede sig da Silas kom på gymnasiet. Her var mere plads til forskellighed.
Silas fortæller; ”at det stadig sidder i ham, oplevelserne med mobning”. Han har svært ved at tale i større forsamlinger, især når forsamlingen består af unge mennesker. Han bliver ligesom ”ført tilbage i tiden”, den gang han oplevede mobningen og konsekvenserne af denne. Silas fortæller også; ”at han grundet denne mobning, har svært ved at smalltalke med folk”. Vi kan høre på Silas’ stemme, at han bliver berørt af at tale om den svære tid i skolen.
Dansen er som et helle
Silas har benyttet dansen, som et helle i de svære stunder. Svære stunder affødt af en uendelig kamp for at overleve mobning i skoletiden. Her gennem dansen, kunne han blive accepteret som den person han er. Ligesom på skuespillerskolen, hvor han også entrerede.
Silas Holst har udgivet bogen ”Silas – bag dansen”, der er fortællingen om Silas’ oplevelser med en svær skoletid med mobning, tvangstanker – hans senere erkendte homoseksualitet og parforhold med psykisk og fysisk vold. Og hvordan dansen netop blev et helle, hvor han følte han var god nok til noget.
Silas’ opgør på TV 2
I forbindelse med optagelserne til ”Silas’ opgør”, fortæller Silas; at man ikke kan komme mobning helt til livs, men han ønsker at hjælpe de unge mobbeofre i programserien til at komme videre.
”Hvis jeg havde gjort sådan og sådan…så kunne det måske have været anderledes..”; tanker som Silas efterfølgende har gjort sig som voksen. Silas Holst bruger i ”Silas’ opgør” sine egne erfaringer og arbejder tæt sammen med psykolog Anne Bjerre, der som professionel har en anden tilgang til de unge og deres oplevelser med mobning.
De unge hjalp og bakkede hinanden op gennem optagelserne af programserien, hvor et af målene er, at de skal holde en tale, sidst i programmet. Silas startede selv med at holde en tale på sin gamle skole. Hensigten er så, at der på det menneskelige plan, bliver fulgt op på de unge, når serien er slut.
Mobning i dag er værre
Silas har under optagelserne til ”Silas opgør”, selv mærket at genkalde sig de overvældende ubehagelige følelser fra sin egen skoletid, som mobbeoffer. Men han mener alligevel, at mobning i dag er meget værre end tidligere.
”Jeg tror ikke, jeg havde klaret det, hvis det var i dag, jeg blev mobbet, fortæller Silas. ” Der er ingen frirum, net-mobning foregår overalt – i chatforum, på portaler osv., det er skræmmende”. Selv oplever Silas Holst i dag, at han som en offentlig person, ind i mellem møder nedladende ytringer på Nettet.
Under programserien ”Vild med dans”, synes Silas at han er mere påvirket af de skriverier, der kan komme i forbindelse med udsendelserne, end hans ”med-dansere” er – netop grundet hans erfaringer med mobning, hvor hans kollegaer siger til ham; ”…at man jo ikke behøver at læse alt, der bliver skrevet.”. Silas siger lidt tænksomt; ”Alle skal ikke kunne lide mig.”
Ønsker at engagere mig i kampen mod mobning
Efter selv at få taget hul på det med mobning, har Silas Holst selv et ønske om at engagere sig yderligere i kampen mod mobning. Det ønsker han også, at mange andre vil gøre. Der skal en ”indre rejse” til for at blive stærkere, for Silas kunne det synes meningsløst, at han selv skulle igennem de barske år med mobning i skoletiden, for at kunne hjælpe andre, men eftertænksomt, kunne det ifølge Silas jo netop være meningen.
Silas vil meget gerne hjælpe og prøve at gøre en forskel, evt. på Julemærkehjemmet. Han sysler desuden også med planer om, at rådgive om mobning i et internetforum.
Håndtering af net-mobning
Silas mener, at det er vigtigt at sige fra overfor mobning. Mobning kan ødelægge forholdet i en familie, det påvirker alle. ”Man skal selv overleve og sige fra; sige at man ikke gider at finde sig i det – det er ikke pinligt.” Silas fortæller; ”At mobning aldrig stopper, hvis ikke man siger fra”.
En der har mobbet andre skal sige undskyld, mener Silas – ”og det kan kun gå for langsomt.”Der er en verden til forskel på den der mobber og den, der bliver mobbet.” Mobning skubbes videre. Det er vigtigt, at være sig selv bevidst, at man kan være vanskelig. ” Men man kan kun håbe, at en mobber er moden nok til at være sit ansvar bevidst”.
Mobning – som fag
Ifølge Silas Holst, skal mobning som fag være obligatorisk i folkeskolen. Silas slutter af med følgende ønske; ”Mobning skal på skemaet, fx en gang om ugen. Og lærer og pædagoger skal uddannes i mobning på seminarierne. Der kan ikke komme opmærksomhed nok på mobning og net-mobning.”
Du kan se første afsnit af ”Silas’ opgør” på TV 2 i morgen, tirsdag den 8. januar kl. 20.50.
PT skriver
Jeg er en mand på 35, jeg var også i min tid i folkeskolen, det nemme mobbeofer og er stadig mærket af det den dag i dag, på den at jeg har en stor angst for at være sammen med mange mennesker på en gang, og i det hele taget sammen med nogen jeg ikke er 100% tryg ved, samt meget lav selvværd,selvtillid og en masser andre ting.
I min tid i folkeskolen, mødte jeg altid som en af de første fordi jeg var og det er jeg stadig bange for rum fyldt med mennesker, jeg blev mobbet pga. Mit tøj, mit hår, min lugt og min familie, min familie er det man kalder en dysfunktionel familie med en far der drak og en mor der ikke magtede opgaven, at passe os børn, hvilket tit betød at vi kom i skole uden at have været i bad, beskidt tøj, ingen madpakke, og lektierne var aldrig lavet, som sagt så var jeg det nemme offer, der altid blev slået,kaldt øge navne og fik skylden hvis der var et eller andet galt i klassen, så var næsten alle ret hurtige til at pege på mig som syndebukken.
Jeg begyndte ret tidligt at pjække fra skole, hvor jeg i stedet satte mig under en bro der var på min vej til skole eller i en nærliggende skov hvor jeg græd noget af tiden, men samtidigt jo også havde et frirum hvor jeg kunne være mig selv.
Lige pt er jeg syge meldt med en svær depression, som jeg er bange for trækker tråde tilbage til tiden i folkeskolen:-(
Dette var et lille udpluk af min historie, som ellers ville fylde meget mere, og hvorfor skriver jeg så det her, det gør jeg fordi jeg ville ønske at der havde været et program som det Silas Holst laver nu, dengang som jeg så kunne have haft meldt mig til, stor respekt her fra til Silas Holst
Kh
Pt
Christina Christiansen skriver
Kære PT
Vil bare rose dig for dit mod, at du deler din historie ! Jeg tilbyder i samarbejde med Annlil Frolov et gratis online miniprogram der tager fat i selvværd og selvtillid, som handler om at tro mere på sig selv. Du er meget velkommen til at afprøve det. Det koster ikke noget.
Du kan høre mere om det – samt hvem vi her her
http://hardutid.dk/tro-paa-dig-selv
Må 2013 blive dit år pt
Kærlig hilsen
Christina Christiansen
Net-mobning.dk skriver
Kære PT
1000 tak for at du deler dine oplevelser med os. Det lyder godt nok til, at du som barn havde en vanskelig og svær tid. Det berører mig at høre, at du den dag i dag har det svært. Desværre kan mobning være så alvorligt, at det forfølger en, langt ind i voksenlivet…men der er for mange et håb for, at man på en måde, med tiden, lærer at leve med mobningen og dens konsekvenser. Det håber jeg virkelig også sker for dig.
Jeg håber også, at du får den fornødne støtte i forhold til din depression. Du er naturligvis velkommen til at skrive til vores Mail Rådgivning på raad@net-mobning.dk, hvis du ønsker.
Kh
Freddy Jones skriver
Børn skal sku da også have nogle hår på brystet.
Net-mobning.dk skriver
Tak for din kommentar, Freddy.
Jeg kan love dig for, at de fleste af os (af hankøn) sagtens kan få hår på brystet, og samtidig undvære at blive udsat for mobning. Selvfølgelig bliver nogle lidt hærdet af dårlige oplevelser – men det tager tid. Hvorimod andre, må leve et liv med reduceret selvværd og angst grundet dårlige oplevelser med mere eller mindre systematisk mobning.
Net-mobning.dk bruger mange ressourcer på at informerer og rådgive mod mobning. Der er mange, der har behov for at blive lyttet til. Hår på brystet eller ej 😉